top of page

​Λίγα λόγια για την θεραπεία

Πιστεύω βαθιά, πως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία, ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάποιες φορές αυτό που σας απασχολεί, μπορεί να φαίνεται ξεκάθαρο και να εμφανίζεται με την μορφή συγκεκριμένων συμπτωμάτων, τα οποία προκαλούν δυσφορία, πόνο και συναισθήματα ντροπής.

 

Άλλες φορές, μπορεί να δυσκολεύεστε να εντοπίσετε την πηγή της ψυχικής σας δυσφορίας, παρότι βιώνετε έντονη και επίμονη δυσαρέσκεια.

Η βάση της θεραπευτικής μου πρακτικής, είναι δύο γενικές αρχές της ψυχανάλυσης. Η πρώτη είναι ότι τα ψυχικά φαινόμενα τα οποία απασχολούν τους ανθρώπους δεν είναι τυχαία. Η δεύτερη θέση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας είναι ασυνείδητο. Κύρια θεραπευτική αξία στην προσέγγισή μου έχει η σχέση μου με τον/την θεραπευόμενο/νη.

 

Μέσα σε αυτή την σχέση προωθείται η δημιουργία ενός ασφαλούς, σταθερού και εχέμυθου περιβάλλοντος. Ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να ολοκληρωθούν πολύπλοκες αλλά ουσιαστικές για την αλλαγή ψυχικές διεργασίες.

sd.jpg

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία μοιάζει με μια βουτιά στα βάθη της προσωπικής μας ιστορίας. Είναι ο τόπος όπου μαθαίνουμε να δίνουμε σημασία στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας. Δεν είμαι εκεί για να σας παρέχω συμβουλές και οδηγίες. Βλέπω την ψυχοθεραπεία ως μία συμπόρευση. Κλειδί για αυτήν την από κοινού διαδρομή είναι η μεταξύ μας αλληλεπίδραση. Με βάση αυτή τη σχέση συνεργασίας, θα συζητήσουμε μαζί γνώριμες και ανοίκειες πλευρές του εαυτού σας, των σχέσεων σας, καθώς και μοτίβα συμπεριφορών, τα οποία είναι πιθανόν να φυλακίζουν την επιθυμία σας και τις δυνατότητές σας. Μαζί θα ανατρέξουμε στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν, με σκοπό να κάνουμε τις αντίστοιχες συνδέσεις με το παρόν. Μέσω αυτών των συνδέσεων μπορούμε να αναστοχαστούμε μαζί εναλλακτικά σενάρια ζωής, τα οποία θα σας ανοίξουν νέους δρόμους. Το κομμάτι των σχέσεων είναι καθοριστικής σημασίας στο ταξίδι της κατανόησης του εαυτού και οι λύσεις πολλών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε βρίσκονται στα παραπάνω σημεία.

Άγχος, αναπτυξιακές κρίσεις, κρίσεις πανικού, μειωμένη αυτοεκτίμηση, φοβίες, ζητήματα ταυτότητας μπορεί να σας οδηγήσουν στην αναζήτηση θεραπείας. Μέσα από τρέχοντα ή παρελθοντικά ζητήματα που θα φέρετε στην εκάστοτε συνεδρία, θα κατανοήσουμε το νόημα των συμπτωμάτων τα οποία σας ταλαιπωρούν. 

Ατομική

Θεραπεία Ζεύγους

Πολύ συχνά, η χαρά και ο ενθουσιασμός που αρχικά τροφοδοτούν ένα νέο ζευγάρι, σταδιακά αντικαθίστανται από απογοητεύσεις, επιθυμίες που δεν ακούγονται και θυμό. Η αγάπη, ακόμα και στην περίπτωση που παραμένει ενεργή, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να κρατήσει τους δύο συντρόφους μαζί. Στην αρχή μιας ερωτικής σχέσης, η ανάγκη μας να παραδοθούμε στον άλλον και να αγαπηθούμε από αυτόν μπορεί να μας οδηγήσει στο να αντιλαμβανόμαστε επιλεκτικά τις συμπεριφορές του, να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, και να κατανοούμε τον αλλον μερικώς.

 

Κάποια από τα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν ίσως να είναι η έλλειψη αφοσίωσης, ξαφνικές ή αναμενόμενες απώλειες, νέες ισορροπίες που χρειάζεται να επιτευχθούν από τον ερχομό ή την επιθυμία της γέννησης ενός παιδιού, θέματα επικοινωνίας, ιεραρχίας και άσκησης ελέγχου καθώς και σεξουαλικές δυσκολίες. Σε ένα προστατευτικό θεραπευτικό πλαίσιο, με σεβασμό προς τα δύο μέλη της συντροφικής δυάδας, θα εργαστούμε μαζί με σκοπό να επεξεργαστούμε πεποιθήσεις και ασυνείδητους παράγοντες που τροφοδοτούν τις τρέχουσες δυσκολίες σας. 

g1.jpg
Ζεύγους
new.jpg

Οικογενειακή Θεραπεία

Η οικογένεια είναι ένα ζωντανό και εξελισσόμενο δίκτυο σχέσεων.  
Μέσα από τον κύκλο ζωής σας ως οικογένεια, θα ανακαλύψουμε μαζί εκείνα τα μοτίβα συμπεριφορών τα οποία έχουν πάψει να είναι προσαρμοστικά και προκαλούν θυμό, απογοήτευση, απελπισία ή δυσφορία.

 

Μπορεί να σας φέρνει στη θεραπεία η παρουσία ενός προβλήματος ή ενός συμπτώματος σε ένα μέλος της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί παρουσιάζει άγχος ή μειωμένη σχολική επίδοση, η οικογενειακή θεραπεία θα έχει ως στόχο να εστιάσει στα οικογενειακά μοτίβα και τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές εντός της οικογένειας που ενδεχομένως να συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς του παιδιού. Θα ασχοληθούμε δηλαδή, όχι μόνο με το παιδί αλλά με ολόκληρη την οικογένεια, στην προσπάθεια μας να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικότερα το θέμα που σας απασχολεί. Μέσα από την επίγνωση της δυσκολίας, η οικογένεια θα μάθει να κατανοεί και να σέβεται το παιδί ή και άλλα μέλη της οικογένειας και επίσης θα μπορέσει να συμμετάσχει ενεργά στην αλλαγή των συνθηκών εκείνων που προκαλούν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού.

Μπορείτε να έρθετε δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς σας και να μιλήσουμε για τις ανησυχίες σας αλλά και για τις δυνατότητές σας.

Οικογενειακή
bottom of page